ОТВОРЕНА „СИГУРНА КУЋА“ У ПАЛИЛУЛИ
23.08.2011

У присуству руководства града, општине Палилула, организација и установа, прву регионалну Сигурну кућу у овом делу Србије, отворио је Расим Љајић, министар рада и социјалне политике. Овим поводом министар Љајић је рекао да је насиље над женама и децом у порасту и да ће стратегија за смањење насиља бити усвојена крајем септембра. „Од 2005. године, од када се води евиденција, насиље над децом је порасло за 46 одсто, шест и по пута је веће насиље над одраслим особама, пре свега женама. Свака друга жена изложена је психичком насиљу, свака трећа физичком, а свакој четвртој жени се прети насиљем - навео је Љајић. Према његовим речима, у 90 одсто случајева насилници су партнери, а целокупни подаци о насиљу морају да забрину.

Основни циљеви стратегије за смањење насиља су превенција, оштрија казнена политика, умрежавање свих институција које се баве овим питањима, помоћ жртвама насиља, њихова рехабилитација, ресоцијализација и осамостаљивање, као и рад са починиоцима насиља.

Радови на изградњи Сигурне куће почели су пре две и по године, средства су обезбеђена од донатора. Министарство за рад и социјалну политику издвојило је милион динара, Компанија "Филип Морис" 1,3 милиона динара, ОТП банка и "Msje Brikolaž" помогли су са по 500.000 динара у новцу и метеријалу. Запослене жене у банци "Sosijete žerenal" одрекле су се ове године осмомартовских поклона и коктела и та средства уплаћена су за завршетак Сигурне куће. Гарант финансирања Сигурне куће је Скупштина града, чији су одборници усвојили оснивачка документа и донели одлуку о избору руководства установе. Уз помоћ Адвокатске коморе у Нишу, жртвама насиља биће обезбеђена бесплатна правна помоћ.

По речима градске већнице Душице Давидовић, површина Сигурне куће износи 388 квадратних метара и у сваком тренутку моћи ће да прими 25 жена са децом. Почетком ове недеље, у нови објекат уселило се 11 жена и осморо деце, које су до сада биле смештене у Прихватилишту за жене и децу.

Сигурна кућа у Нишу је девета отворена кућа за жртве насиља у Србији, а у наредном периоду биће отворена још једна у Сомбору - рекао је министар Љајић у сусрету са новинарима и подсетио да је по први пут Законом о социјалној заштити предвиђено да рад оваквих кућа финансирају локалне самоуправе.